Firettäjällä ei ole varaa laiminlyödä terveyttään

Talousblogeissa otetaan harvemmin esille sitä kuinka kallista, hidasta ja kettumaista kipeän ihmisen on hoitaa itsensä kuntoon. Koronan myötä monien tilanne on pahentunut entisestään ja esimerkiksi kunnallisen hammashoidon puolella puhutaan jo kolmen vuoden hoitojonoista. Toki rahalla pääsee nauttimaan vikkelämmästä yksityisen puolen palvelusta, mutta kulutietoiselle firettäjälle erinomainen vaihtoehto on pitää huolta niistä hampaista jokaikinen päivä. Kaikkia vaivoja ei voi ennaltaehkäistä, mutta matalalla roikkuvat omenat kannattaa noukkia talteen.

Itsellänikin olisi parantamisen varaa. Minulla on jo lapsesta asti ollut voimakas taipumus hammaskiveen ja nytkin pitäisi varata aika suuhygienistille, että rapsuttaisivat sen pois. Ei kuitenkaan nappaisi maksaa toista sataa euroa kivuttoman vaivan hoitamisesta, vaikka se olisi ehdottomasti pidemmän päälle järkevää. Hunttia laihemmat ostot arvo-osuustilille harmittavat, mutta tuskin se ientulehduskaan herkkua on. Laiskuuden ohella myös kitsastelu voi tulla kalliiksi.

Muutamia kummajaisia lukuunottamatta lähestulkoon kaikilla on aiheen tiimoilta petrattavaa. Mites sinulla nuo niska-hartiahommat? Onko etätyö vaatinut veronsa? Mitä jos kääritään porukalla hihat ja aloitetaan puhtaalta pöydältä terveempi arki?

Hitonmoinen bodaaminen on suunnilleen parasta elämässä

Pari asiaa pois jaloista. Lue tästä miten syödään. Lue tästä miksi sinunkin tulisi treenata. Lue nyt vielä tämäkin kun kerta lukemisen makuun pääsit. Pidä huolta että nukut riittävästi ja koita olla stressaamatta itseäsi hengiltä. Venyttele, käytä päihteitä vain kohtuudella, harjaa hampaat, pidä jaloillesi sopivia kenkiä. Kyllä te nämä tiedätte. Nyt päästään siiheen hauskaan vaiheeseen.

Minulla ei ole tähän hätään treenikuvaa itsestäni, mutta onneksi käytännössä vastaava löytyi nopealla googlettelulla. Lähde: Arnold Schwarzenegger

Aloitin kuntosaliharrastuksen 18-vuotiaana onnekkaan sattumuksen seurauksena. Kuomani Puntti-Seppo (nimi muutettu) oli hankkinut kotiinsa penkkipunnerruspenkin ja suostui lainaamaan minulle DVD:itään vasta kun olin testannut maksimini penkkipunnerruksessa. Tuohon pisteeseen mennessä positiiviset liikuntakokemukseni olivat olemattomat ja kuntoni onneton, mutta jälleen kerran pakko oli paras muusa. Nostin muistaakseni kädet täristen nelisenkymmentä kiloa. Myöhemmin Seppo tarvitsi varmistajan salille ja minä ystävän. Hankin salikortin. Se oli sijoittamisen aloittamisen ohella aikuisikäni parhaita päätöksiä.

Kuntosali teki minusta vahvemman, toimintakykyisemmän ja itsevarmemman ihmisen, joka on valmiimpi ottamaan vastaan kaiken mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kuten sijoittamisessa, treenaamisessakin vaikeinta on aloittaminen. Kun treenaamisesta tulee elämäntapa, sinun on vaikeampaa olla treenaamatta kuin mennä salille. Muuten tulee vetelä olo.

Sijoitusvertaus toimii useammastakin näkökulmasta: Nuorena aloittaminen kannattaa, sillä silloin teet pienimmällä vaivalla kuntoilusta luonnollisen osan arkea ja vältät näin monta liikkumattomuudesta koituvaa vaivaa vuosien varrella. Aloittaminen kannattaa silti aina iästä riippumatta.

Vielä kun tietäisi miten siellä salilla jumpataan.

Moninivelliikkeet - lihaskuntoharjoittelun indeksirahastot?

Moninivelliikkeillä (eng. "compound exercises") viitataan useisiin lihaksiin samalla kertaa kohdistuviin liikkeisiin. Näitä ovat muiden muassa penkkipunnerrus, takakyykky ja maastaveto. Oma suosikkini ja selkäpäiväni kulmakivi on vastaotteella tehty leuanveto lisäpainoilla, joka toimii samalla mainiona hauisliikkeenä. Etenkin kiireiselle ihmiselle moninivelliikkeet ovat taivaanlahja. Voit treenata koko kehon muutamalla kokonaisvaltaisella liikkeellä.

Leuanvetojen ja vaikka dippipunnerrusten suosimisessa on toinenkin syy - painonhallinta. Joudut nostamaan lihaksillasi jokaisen gramman jota kannat mukanasi. Mikäli tavoittelet kokonaisvaltaista terveyttä, et tahdo kasvattaa lihasmassaasi keräämällä samalla tarpeetonta rasvaa. Tämä on niitä keskeisimpiä teesejä myös Calisthenics-väelle. Ne ne vasta ovatkin hurjia kavereita. Ai että!

Siinä missä indeksisijoittaminen on helppo ja hyvään lopputulokseen johtava vaihtoehto jokaiselle alkutilanteesta riippumatta, moninivelliikkeiden pariin et pääse aivan yhtä matalalla kynnyksellä. Huonolla tekniikalla toteutetut maastavedot voivat johtaa pahimmillaan välilevyn pullistumiin, eikä leuanvetosarjojakaan vedellä ilman riittävää pohjakuntoa. Moninivelharjoitteluun pyrkiminen on kuitenkin aloittelijalle ehdottoman suositeltava päämäärä.

Jo pelkillä moninivelliikkeillä pääset erinomaiseen kuntoon ja niiden muutamien liikkeiden tekniikan hiomisessa on projektia vaikka loppuelämäksi.

Sokeat pisteet ja pandemian vaikutus harrastukseen

Jälkikäteen ajateltuna suurin virheeni kuntoiluharrastuksen saralla on ollut kestävyysliikunnan laiminlyönti. Koronan myötä aloin kuitenkin polkea työmatkani pyörällä, mistä kertyi jo lähemmäs 84 kilometriä viikossa. Ennätyskorkean säästöasteen ohella tämä on ollut kohdallani pandemia-ajan toinen positiivinen puoli.

Kaksi viikkoa sitten uskalsin viimein uusia sekä linja-auto-, että kuntosalikorttini. Viimeiset 1,5 vuotta olin tehnyt sään armoilla hajanaisia jumppia ulkokuntosaleilla ja tuhansia punnerruksia pikkuruisessa kaksiossa. Pääsin viimein normaalin elämän syrjään ennen kuin pää ehti poksahtamaan ja olen tästä aivan tavattoman iloinen. Viimeinkin voi suunnitella asioita ja asettaa tavoitteita.

Etukäteen minua huoletti käytännön pakosta syntyneen pyöräilyharrastuksen puolesta. Jaksaisinko vielä polkea ja ylläpitää aerobista kuntoani silloinkin kun voin käyttää joukkoliikennettä, eikä minun tarvitsisi pyöräillä töihin enää koskaan? Nyt tavoitteena on polkea työmatkat kahtena päivänä viikossa ja käydä salilla kolmena arkipäivänä ennen töitä. Illat ovat omaa aikaani ja viikonloput pidän lähtökohtaisesti vapaana.

Loppukaneetti

Kirjoitin tämän tekstin kuntosaliharrastusta painottaen, koska se on omalla kohdallani osoittautunut mielekkäimmäksi tavaksi ylläpitää terveyttä. Olennaisinta onkin löytää itselle sopiva laji ja tehdä sen harrastamisesta elintapa. Vaikkapa uiminen ja seinäkiipeily ovat yhtälailla hyviä vaihtoehtoja, mutta kuntosaleja tuppaa löytymään helpommin kuin kiipeily- tai uimahalleja. Tulosten saaminen edellyttää säännöllisyyttä ja sitoutumista, joten suosittelen että liikut tavalla joka ei ole riippuvainen säästä tai pitkien välimatkojen kulkemisesta.

Terve elämä on vaurautta siinä missä lihava sijoitussalkkukin. Tavataan ennemmin lenkkipolulla kuin Mehiläisen odotusaulassa.

Kommentit

Suositut tekstit