Mitä ostat mieluummin kuin vapautta?

Aloitan muistutuksella mikäli ostosormesi on jo alkanut kutiamaan black fridayta odotellessa: Riittävällä hajautuksella matalakuluisiin indeksirahastoihin sijoitettu raha kaksinkertaistuu keskimäärin seitsemässä vuodessa. Tässä kuussa säästetty tonni muuttuu 14 vuodessa neljäksi tonniksi ja 21 vuodessa kahdeksaksi tonniksi. Mitä tapahtuisi jos yksittäisen irtotontun sijaan laittaisit jokaisesta palkastasi ennalta päätetyn prosentin arvo-osuustilillesi kasvamaan? Jos teet säästämisestä ja sijoittamisesta elämäntavan, pääset lopulta tilanteeseen jossa sinun ei tarvitse ottaa paskaa enää keneltäkään. Miksi sinulle olisi olennaisempaa ostaa oikeasti tarpeetonta roinaa/tilauksia/roskaruokaa kuin nopeuttaa omaa vapautumistasi pakkotyöstä?

Ylhäällä kuvattu ajatteluketju vaikuttaa ainakin alitajuisesti jokaiseen hankintaani. Se ei tarkoita etten nauttisi elämästäni ja käyttäisi rahaa mukaviin asioihin. Se tarkoittaa että teen tietoisen valinnan hankkia valitsemani tuote tai palvelu, vaikka se hidastaisi matkaani kohti taloudellista riippumattomuutta. Jokainen meistä määrittelee oman balanssinsa paremman tulevaisuuden rakentamisen ja välittömän tyydytyksen välillä. Burgeri vai salaatti, sijoittaminen vai tuhlaaminen, läksyt perjantaina pois jaloista vai vasta viimeisellä hetkellä sunnuntai-iltana.

Sinulla on täysi oikeus tehdä mitä haluat, mutta ole rehellinen itsellesi. Fiksu aikuinen on tietoinen valintojensa seurauksista.

"Fire lykkääntyy kuukaudella, mutta tässä kohtaa priorisoin PS5:n kahdella langattomalla DualSense-ohjaimella." Lähde: GQ

Arvot ja kuluttaminen

Näen vähänlaisesti miinuksia turhan kulutuksen karsimisessa. Kotona on tilavampaa. Tulet monen ostamatta jääneen tuotteen tapauksessa kuluttaneeksi vähemmän hupenevia luonnonvaroja. Jos pärjäät ilman autoa, säästät jo pelkissä vakuutuksissa pitkän pennin. Taakka harteilla kevenee päivä päivältä tulevaisuuskassan paisuessa. All things just keep getting better.

Omalla kohdallani arvotan harvan asian korkeammalle kuin aiemmin mainitun mahdollisuuden olla ottamatta paskaa keneltäkään. Työelämässä taloudellisesti turvatulla ihmisellä on valtaa neuvottelutilanteessa. Mikäli olosuhteet eivät täytä hänen standardejaan, hän voi irtisanoutua ja etsiä uuden työn. Hän voi elää säästöillään kunnes on opiskellut itselleen uuden ammatin. Hän voi muuttaa muutamaksi vuodeksi Laosiin miettimään seuraavaa siirtoaan ja elää murto-osalla siitä rahasta millä hän olisi selvinnyt Suomessa. Hän voi perustaa yrityksen tai omistaa vuoden sille että kirjoittaa kirjan tai äänittää levyn ja jättää oman pienen jälkensä maailmaan. Hän voi jäädä kotiin lapsiensa kanssa ja rakentaa eeppisen puumajan.

Itselläni on tällä hetkellä noin 53 000 euron arvoinen sijoitussalkku, jonka kasvattamisessa kesti reilut kaksi vuotta. Salkun turvin suunnittelen tekeväni tammikuussa laitehankintoja, joiden uskon ja toivon poikivan lisätuloa vielä ensi vuoden aikana. Lupaan ja vaikka vannon, etten edes harkitsisi asiaa ellen olisi ensin saanut kurinalaisella säästämisellä kasattua itselleni järkevän pesämunan. Säästöjen karttuminen opettaa pitkäjänteisen ajattelun merkityksen ja mahdollistaa uusia unelmia.

Koska menoni ovat pienet, eläisin jo nyt salkkuni avulla pitkän tovin. Rauhoittava ajatus näin sunnuntaina kello 23:34.

Suunnitelma

Kasvatan salkkuni sataan tuhanteen. Luotan Charlie Mungerin ikiaikaiseen viisauteen. Lepään yöni rauhassa. Ajattelen vuosi vuodelta vähemmän rahaa. Julkaisen uuden levyn, tällä kertaa ilman pelkoa sen vastaanotosta. Keskityn enemmän tulevaan sivutyöhöni ja vetäydyn nykyisestä. Asun maalla ja virittelen tulta nuotiopaikalle. Rakennan vajaan yksinkertaisen pienen kuntosalin ja kimmotan siellä vatsaltani kolikoita. Kutsun kotiimme koiran, jonka opetan ojentamaan tohvelit ja murisemaan poliitikoille.

Täytän talomme käsityönä tehdyillä huonekaluilla. Hion lettureseptiäni kunnes minut tunnetaan siitä lähipitäjiä myöten. Pelaan kerran viikossa shakkia salaperäisen vanhan miehen kanssa, johon tutustuin sattumalta joulutorin loimulohi-kojulla. Otan uudeksi harrastukseksi pitkän matkan juoksun. Rakastan niin maan vimmatusti.

Antaa Iggyn sanoa vielä se kaikista olennaisin kohta:

Kommentit

Suositut tekstit