Kotikokin pullea sijoitussalkku

Aloitan pahoittelulla. Suunnittelin postaavani tämän tekstin jo viikon päivät takaperin, mutta tuolloin mahdolliselta näyttänyt lähdevero painoi mieltä siihen malliin, että siirsin tekstin viimeistelyn tuonnemmaksi. Nyt vaara on ohi ja aurinko paistaa. Vertauskuvallisesti. Kunpa aamulla ei sataisi enää, pitää fillaroida töihin. Siitä puheenollen...

"Syödäkin pitäisi, mutta haluanko minä käyttää viikonloppuni rippeet eväiden tekemiseen? Lounasravintolasta saa aina ihan ok sapuskaa ja onpahan jotain mukavaa odotettavaa aamupäivällä. Mikä mieli siellä töissäkään on käydä jos ei voi tehdä arjestaan niillä rahoilla vähän leppoisampaa?"

Tuttuja ja ymmärrettäviä ajatuksia, mutta haluan tässä kohtaa nostaa pöydälle oleellisen huomion. Kotikaupungissani lounasravintolat veloittavat peruslounaasta keskimäärin kympin. Tuosta saat kolmisen euroa pois valitsemalla keittolounaan ja siitä todennäköisesti vielä pari euroa nappaamalla halpaa einestä lähikaupan hyllystä. Parempaa, halvempaa ja fiksusti valmistettuna terveellisempää ruokaa syöt kuitenkin tekemällä sen itse. Vaikka alle kahdella eurolla.

Nallekeitto, joka tekee meistä lopulta rikkaita

Alla kotitaloudessamme legendaksi kohonnut "nallekeitto" hintoineen päivineen. Kiitän tyttöystävääni tämän jakamisesta, alkuperäisen muokkaamattoman version löydät Valion sivuilta.

*****

Curry-kanakeitto (4 annosta):


Kariniemen maustamattomat kanasuikaleet (400g): 3,95€

- käytetään kokonaan


Punainen currytahna: 1,35€ 

- käytetään 1tl (n. 10 osa) = 0,135€


Tomaattisose: 0,25€

- käytetään kokonaan


Reformi luomu kanaliemikuutio 8kpl: 1,95€

- käytetään 2kpl = ~ 0,48€


Vihreitä papuja pakasteena: 0,89€

- käytetään kokonaan


Arki ruokakerma 10% 2dl: 0,59€

- käytetään kokonaan


Nallepasta 500g: 1,89€

- yksi annos painaa 50g x 4 = 0,75€


Sipuli: 0,2€

- käytetään kokonaan


Öljyä paistamiseen: 0.1€

- käytetään kokonaan


= 7,345 € / 4 = ~ 1,84€ per annos


Hinta per annos: 1,84€


Resepti:

1 pkt maustamattomia kanasuikaleita

1 tl punaista currytahnaa

1 prk (70 g) tomaattipyreetä

1 sipuli

1 l kanalientä (2 kanaliemikuutiota)

4 dl pastaa

1 pussi vihreitä papuja pakasteena

1 prk ruokakermaa 10%

Öljyä kanan paistamiseen


1. Ruskista kana pienessä määrässä öljyä.

2. Lisää currytahna ja tomaattisose, anna tomaattisoseen paistua hetki.

3. Lisää pilkottu sipuli ja paista muutama minuutti, kunnes sipuli kuullottuu.

4. Lisää 1 litra vettä ja 2 kanaliemikuutiota. Anna kiehua.

5. Lisää vihreät pavut, anna kiehua.

6. Lisää ruokakerma, sekoita ja kiehauta vielä kerran. Keitto on nyt valmista.

7. Keitä pastaa syötävien annosten verran (1dl per annos). Pasta on parasta kun sen valmistaa juuri ennen kanakeiton syömistä. 

Käytämme nallepastaa huumorisyistä. Saman maun saavutat myös ei-karhunmuotoisella vaihtoehdolla. Teoriassa.

Vuosi eväitä

Tehdään kärjistetty ajatusleikki. Teet 228 työpäivää vuodessa, joista jokaisena syöt lounaan lounasravintolassa annoshinnalla 10,90 €. Päätät uudenvuoden lupauksenasi tehdä seuraavana vuonna omat eväät jokaiselle työpäivällä käyttäen nallekeiton hintahaarukassa olevia noin kahden euron reseptejä. Säästät muutoksella vuodessa alakanttiin pyöristettynä 2029 €.

Skarppina kaverina sijoitat säästetyn summan seuraavan vuoden taitteessa kokonaisuudessaan kuluttomaan indeksirahastoon, joka antaa sinulle keskimääräisen seitsemän prosentin tuoton. Tienaat päätökselläsi säästämäsi rahan lisäksi 147 euroa. Lumipallo pyörii ja korkoa korolle -ilmiön ansiosta vuoden eväskokeilusi on tuottanut sinulle kuudessa vuodessa jo reilun tonnin ylimääräistä voittoa.

"Meal prep" on oiva lisä firettäjän arsenaaliin ja mainio keino kasvattaa kuukausittaista säästöprosenttia. Omalla kohdallani se paransi myös epäterveellisen paheeni hotkia tolkuttoman suuria annoksia. On helpompaa pysyä kohtuullisen kokoisissa lautasissa kun tietää, että maltillisemmalla annoksella ruokaa riittää kahdenkin päivän eväiksi. Otan santsiannosta ennemmin vapaan illan, sporttisemman olemuksen ja pienemmät kuukausimenot, kiitos.

Kuulostaako kohtuulliselta? Sydämeni täyttyy ilolla jos jaat oman "nallekeittosi" reseptin kommenttikentässä.

Kommentit

Suositut tekstit