Supervoimani sijoittajana

Kirjoitushetkellä salkkuni arvo 57 210 €. Tuottoa tuosta on reilu 15 tonnia. Olen sijoittanut nyt 2 vuotta 4 kuukautta tiukalla kulukuurilla yliliikenevän rahani muutamaan indeksirahastoon. Nykyinen palkkani on bruttona 2900 €/kk ja nousi nykyiseen summaansa loppuvuodesta 2020. Salkkuni alkuaikoina tuloni olivat huomattavasti nykyistä vaatimattomat.

Sattuman ansiosta kiinnostukseni sijoittamiseen ja taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun syntyi muutamia kuukausia ennen koronapandemian alkua. Näen ajoituksen hopeareunuksena muuten stressaavassa ajassa. Koska pandemia ei ole vaikuttanut työtilanteeseeni, rajoitettu elämä on mahdollistanut poikkeuksellisen suuren säästöasteen. Vaikka palkkani on ainakin FIRE-bloggaajien mittakaavassa siitä vaatimattomammasta päästä, uskon juuri nyt eläväni kenties keskeisimpiä vuosia pesämunani kartuttamisessa. Uskon ja toivon kymmenen vuoden päästä muistavani korona-ajan ensisijaisesti taloudellisen mielenrauhan perustan valamisen vuosina.

Meillä ei ole puolisoni kanssa vielä lapsia, autoa, asuntolainaa tai lemmikkejä. Ketuttaa kun ei pääse maailmantilanteen takia tekemään montaa asiaa josta on haaveillut, mutta ainakin tilanne on käännettävissä voitoksi. Jos joskus elämässäni säästän suu vaahdossa huomattavan potin salkkuun paisumaan, nyt on sille oikea aika. Sijoittamisen ohella siirrän 500€ kuussa ASP-tilille. Tykitetään nämä nyt pois jaloista.

Lappasin myös silkalla tuurilla hullunkiilto silmissä euroja markkinoille tuossa maaliskuun 20' dipin kieppeillä. Lähde: Nordnet

Miksi sinun tulisi rakastaa aivan sietämätöntä tylsyyttä

Nykyinen työni ei liity tutkintooni millään tavalla. Mietin lähes päivittäin alanvaihtoa ja sitä uskaltaisinko tiputtautua opistelijaksi karenssiajan jälkeen ansiosidonnaisen turvin. Täytän tässä kuussa 35 vuotta, alkaa tuntua raskaalta ajatukselta aloittaa kaikki alusta. Mikään näistä asioista ei edesauta suunnitelmiani sijoittajana. Mutta on minulla toisaalta supervoimakin.

Siedän tylsyyttä äärimmäisen hyvin. Innokkaana keittiöpsykologina olen analysoinut tämän olevan peruja autioituvassa maalaiskylässä vietetystä lapsuudesta jossa virikkeet olivat kortilla. Tästä luonteenpiirteestä on ollut aiemmin etua mm. kuntoilutavoitteiden saavuttamisessa. Saatan lukea saman kirjan neljä kertaa, pelata samaa peliä useita vuosia, syödä samaa ruokaa eväänä töissä useita kuukausia. Ostaa samoja rahastoja samoja määriä samalla prosentilla joka kerta kun palkka kilahtaa tilille.

Sijoitusfilosofiani vertautuu siihen millaista on tuijottaa kuivuvaa maalia ladon seinässä. Hitusen kärjistäen yli 80% rahastoista häviää vertailuindeksille 10 vuoden tarkasteluperiodilla. Kysäiseppä piruuttasi pankkisi sulavalta myyntimieheltä kuinka monena vuonna he ovat kyenneet peittoamaan indeksin kun sinulle seuraavan kerran tuputetaan parin prosentin juoksevilla kuluilla varustettua "fiksua yhdistelmärahastoa, joka pyrkii peittoamaan indeksin."

En harrasta sijoittamista enkä hae tästä mitään pätemisoikeuksia. Pidän koko asian tätä blogia ja paria ihmistä lukuunottamatta omana tietonani. Teen tätä kartuttaakseni nettovarallisuuttani kasvavalla käyrällä ja sijoitushorisonttini liikkuu vuosikymmenissä. En tule koskemaan näihin rahoihin niin kauan kuin jatkan kokopäivätyötä. Hyvässä tapauksessa voittaisin osakepoiminnalla indeksin muutamana vuonna, taputtaisin itseäni selkään poikkeuksellisen älykkyyden kunniaksi ja lopulta tempaisisin itseäni 15 vuoden päästä nyrkillä turpaan laskettuani millaisissa summissa salkkuni silloin olisi mikäli olisin pitäytynyt pelkissä indekseissä.

Sijoitussuunnitelmani seuraavalle puolivuotiselle

Myin vuoden taitteessa verovapaasti vajaalla tuhannella eurolla Handelsbankenin Eurooppa indeksiä ja laitoin koko summalla ostotoimeksiannon vetämään Nordnetin Indexfond Sverigeen. Hurjaa puljaamista, mutta vakuutan että ratkaisuun päädyttiin vasta pitkän ja perusteellisen harkinnan seurauksena.

Lähde tähän ja alempaan kuvaan: Nordnet / Shareville

Seuraavat kuukaudet jatkan Ruotsi-indeksin tankkaamista kunnes omistan sitä suurinpiirtein kymppitonnilla. Siinä kohtaa istun alas, juon kupin kahvia ja mietin josko hajautus olisi riittävä jenkki- ja suomi-indeksien ostojen jatkamiseen.

Mitä hyvänsä teenkin, lupaan että se on tylsää. Jos kaipaan jännitystä elämääni, liityn vaikka Helvetin enkeleihin tai alan kasvattamaan alligaattoreita.

Kysykää kuulumiset kunhan elämme 2040-luvulla.

Kommentit

Suositut tekstit