Saavutettu välitavoite, salkkuni sisältö ja sijoitusstrategiani tulevat askelmerkit

Kyllä te tiedätte nämä perinteiset sepustukset.

Sijoitushorisonttini on vuosikymmenissä, enkä usko voivani voittaa indeksiä pitkällä aikajänteellä. Passiiviset indeksirahastot sijoittavat verottomasti osingot takaisin itseensä, mikä johtaa ajan saatossa huomattaviin säästöihin. Tämän lisäksi valitsemissani rahastoissa juoksevat kulut ovat minimaaliset 0-0,2%, ja tästä huolimatta - tai pikemminkin tämän ansiosta - tuotto on ollut viimeisen kahden vuoden aikana hulvatonta. Salkku paisuu ja juna puksuttaa raiteillaan.

Avatessani arvo-osuustilin kaksi vuotta sitten, asetin itselleni tavoitesumman, jonka kohdalla tarkistaisin sijoitussuunnitelmani ja päättäisin mahdollisista muutoksista. Luku meni rikki toissaviikolla.

Kolme polkua

Tässä kohtaa tie haarautuu mielessäni kolmeksi vaihtoehdoksi. Jokaisella on meriittinsä ja jokaista on punnittu pitkään ja hartaasti.

1. Pidä kaikki ennallaan

Asetan uuden tavoitteen muutaman kymppitonnin päähän ja palaan siinä kohtaa asiaan. Kaikki on nykyisellään jo ihan siististi cool. Kyse ei ole kuitenkaan tilanteesta, jossa nopeaa päätöksentekoa vaaditaan suurempien tappioiden välttämiseksi. Vasta-argumenttina jokainen meistä tietää viimeistään nyt kuinka nopeasti maailma voi kääntyä päälaelleen, eikä salkun ylimääräisestä hajautuksesta tuskin olisi haittaakaan.

Salkkuni nykyinen rakenne painotuksilla USA 42,6% - Suomi 40,2% - Eurooppa 17,2%. Lähde: Shareville / Nordnet

2. Hajauta salkkua lisäämällä uutena rahastona Nordnetin Ruotsi-indeksiä

Indexfond Sverige on Indeksirahasto Suomen tavoin Nordnetin kuluton sisäänheittotuote ja sopisi sellaisenaan hyvin sijoitusfilosofiaani, jossa pyrin pitämään salkkuni yksinkertaisena ja hajautettuna mahdollisimman pienin kuluin. Rahaston tuotto on ollut etenkin pandemian aikana poikkeuksellisen hyvää eikä suurimmissa omistuksissa tule hajautusmielessä päällekkäisyyttä Eurooppa-indeksin kanssa.

Suurin mutta tässä on vaihtoehtoiskustannukset. Haluan pitää salkkuni allokaation tasaisena, joten uuden tulokkaan lisääminen tarkoittaisi lähikuukausina sitä, että käyttäisin tähän asti Suomeen ja jenkkeihin sijoittamani varat kokonaisuudessaan Ruotsi-indeksin tankkaamiseen. Pienemmillä investoinneilla kestäisi pieni ikuisuus nostaa Indexfond Sverige suunnilleen tasavertaiseksi omistukseksi Eurooppa-indeksin rinnalle. Pitkässä juoksussa salkkuni olisi tukevammalla pohjalla, mutta tekisin sen todennäköisesti lyhyen aikavälin tuottojen kustannuksella.

3. Hanki ensimmäisenä suorana osakkeena Remedyä

Tämä olisi konservatiivisen sijoitussuunnitelmani näkökulmasta hurjin ja työläin vaihtoehto, jota en kuitenkaan voi lakata ajattelemasta. Sijoitan vain tuotteisiin joita ymmärrän ja edellisen kirjoitukseni lukeneet tietävät minut vannoutuneeksi peliharrastajaksi. Olen seurannut fanin näkökulmasta espoolaisen Remedyn uran jokaista käännettä jo Max Paynen ajoista saakka. Yhtiön tähänastinen menestys pörssissä on ollut vakuuttava ja uskon sen jatkuvan moniprojektimallin edetessä entisestään. Listautuessaan toukokuussa 2017, Remedyn osakkeen merkintähinta oli 5,65€. Tätä kirjoittaessani Inderes arvioi perustellusti tavoitehinnaksi viisikymppiä.

Pelaajana minulla meni huomattava siivu viime vuoden synkimmistä karanteenikuukausista Remedyn Controlin ja sen lisäosien parissa. Lisäosista jälkimmäinen petasi loppuratkaisullaan yhtiön panostavan jatkossa entistä enemmän kulttimainetta nauttivaan Alan Wake -hahmoon. Nykykonsoleille sopiva ehostettu versio vuoden 2010 klassikkopelistä julistetaankin näillä näkymin piakkoin. Tämä sopisi hyvin vallalla olevaan remasterointibuumiin ja pohjustaisi lisää jatkoa sarjalle, etenkin kun nyt tiedämme Alan Waken sijoittuvan samaan maailmaan Controlin kanssa. 

Yhteinen Remedy-peliuniversumi jatkaa kasvuaan myös moninpeleihin ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa. Onnistuessaan tämä siirto nostaisi firman talouden jälleen uudelle tasolle, vaikka kuluttajana pidänkin enemmän perinteisistä yksinpeleistä. Huomionarvoista on myös se, että mikäli yrityksen markkina-arvo ylittää lähivuosina miljardin, sitä haalitaan mukaan useampiin rahastoihin. Tämäkin nostaisi osakkeen arvoa entisestään. Hankintapäätöstä ei siis kannata pantata loputtomiin.

Remedyllä on keinonsa vietellä neitseellinen indeksisijoittaja. Lähde: Remedy Entertainment

Miksen ole vielä hankkinut suoria osakkeita?

Matalat kulut ovat yksinkertaisuuden ohella sijoitusstrategiani keskiössä. Tästä syystä jo yksittäisen osakkeen hankkiminen edellyttäisi minulta huomattavia toimenpiteitä.

Nordnet on täysin kuluttomilla sisäänheittorahastoillaan helppo valinta passiiviselle indeksisijoittajalle, mutta kannustaa suorien osakkeiden hinnastollaan aktiiviseen treidaamiseen. Ollaksesi oikeutettu halvimman tason kaupankäyntikuluihin (0,06%) Helsingin pörssissä, sinun tulee olla tehnyt yli 50 kauppaa edellisen kalenterikuukauden aikana. Vertailun vuoksi oma pankkini OP tarjoaa omistaja-asiakkailleen hieman alempia kaupankäyntikuluja (0,05%) mikäli aiemmalla kalenterineljänneksellä on ostoja tehty yli 2500 eurolla.

Kaltaiselleni pitkän aikavälin buy-and-hold sijoittajalle edullisin ratkaisu olisi siis perustaa uusi arvo-osuustili Osuuspankkiin ja tankata jatkossa Remedyn osakkeita noin 834 eurolla kuukaudessa. Nykyisillä kuukausituloillani tuo tarkoittaisi indeksisijoittamisen laittamista toistaiseksi jäähylle. Toki voisin purra hammasta ja maksaa hieman korkeammat kaupankäyntikulut, mutta "kaikki tai ei mitään" tuntuu omalla kohdallani mielekäämmältä vaihtoehdolta. Salkkuni on joka tapauksessa saavuttanut jo sen pisteen missä se kasvaa mukavasti omillaan ilman lisähankintoja.

Mitä aion tehdä

Tilanne elää päivä päivältä, mutta juuri nyt näen todennäköisimpänä yhdistelmän kahta ensimmäistä vaihtoehtoa. Lihotan salkkuani nykyisillä asetuksilla kunnes sen arvo nousee noin kymppitonnilla, minkä jälkeen keskityn hankkimaan pelkkää Indexfond Sverigeä muutamien kuukausien ajan. Tämän jälkeen oloni on jo levollisempi hajautuksen suhteen ja Ruotsi-indeksin hyvät päivät näkyvät positiivisena nosteena nettovarallisuudessa.

Toki puren hammasta Remedyn laukatessa entistä suurempiin korkeuksiin ja äkillinen dippi osakkeen hinnassa jonkin friikkimäisen talouden oikun seurauksena nostaisi kolmosvaihtoehdon uudelleen pöydälle. Toistaiseksi tuntuu kuitenkin hyvältä pitää fanius ja oman tulevaisuuden suunnittelu terveen välimatkan päässä toisistaan. Järki ja tunteet, kirkko ja valtio jne jne.

Mitkä ovat oman sijoitussuunnitelmasi nykykuulumiset? Säästätkö maltillisesti kuukausiohjelmalla halpaan maailma-ETF:ään naapurin Jarmon tehdessä lihavaa tiliä kryptotreideillä? Sana on vapaa.

Kommentit

Suositut tekstit